23.4.06

Kestopuun kestävyydestä

Jaahas, taitaa olla taas kevät ja terassien rakentamisen sesonkiaika, kun rautakaupat tarjoavat kilpaa painekyllästettyä rallilautaa pitkälti alle euron metri. Vaan annapa olla, jos haluaisit käyttää käsittelemätöntä puuta: samaa tavaraa ei ole tarjolla kyllästämättömänä, joten joudut käyttämään tuplasti kalliimpaa 'laudelautaa' tms. Kuka kumma haluaa rakentaa lapsilleen hiekkalaatikon tai tomaateilleen kasvupaikan materiaalista, jonka purukin on ongelmajätettä? Ja miten siitä hankkiudutaan aikanaan eroon?

Maata vasten olevissa rakenteissa kestopuun vielä ymmärtää, mutta laudoituksen voisi tehdä yhtä hyvin tavallisesta laudasta. Jos se pääsee tuulettumaan kunnolla, se kestää taivasalla hyvinkin 20 vuotta. Ja samassa ajassa aurinko on haristanut kestopuunkin vaihtokuntoon. Eli auringolta se puu pitäisi ennemminkin saada suojattua eikä niinkään lahoamiselta. Myös nykyinen muoti rakentamisessa on vähän erikoista: kaikki päädyt ja muut kolot koteloidaan umpeen, ettei ilma vain pääsisi kiertämään ja vaihtumaan.

Kestopuun rinnalle on nousemassa kotimainen lämpökäsitelty mänty, mikä lieneekin kestävä vaihtoehto. Kemikaaleja ei tarvita, ja jos optimitapauksessa vielä energiakin tuosta käsittelystä saadaan talteen, niin prosessikin vaikuttaa tehokkaalta. Laitoin itse hiljattain yhden parvekkeen tavallisesta höylätystä kuusesta ja yhden terassin lämpöpuusta, joten seurataan nyt sitten noiden kestämistä.

Pelkään pahoin, että seuraava muoti on terassien tekeminen eksoottisista sademetsien puista, joita puutarhakalusteissa on suosittu jo vuosikausia. Tämä taas tuntuu ekologisesti ajatellen aimo harppaukselta taaskepäin. Toisaalta vanha puuseppä-opettajani totesi aikanaan viisaasti: "Milläs muulla ne sitten kännykkänsä maksaisivat." Niinpä niin.


1 Comments:

At 12:58, Blogger Taviokuurna said...

Selailin arkistoasi, ja tähän aiheeseen haluan antaa linkkivinkin:
http://www.maanystavat.fi/tropiikki/

Käsittelee enimmäkseen puutarhakalusteita, mutta saa siitä vinkkejä kaikkeen trooppisen puun käyttöön. Tänä vuonna kampanja huhun mukaan laajenee myös lattiamateriaaleihin. Ole kuulolla! :)

 

Post a Comment

<< Home