30.3.06

Valoa, sähköä ja watteja

Ainakin meillä - pitkien ilmajohtojen päässä - poksahtelee lamppuja lähes viikoittain. Uusia himmeitä 60 W hehkulamppuja saa siis olla kantamassa kotiin yhtenään. Yleensä ostan näitä isoissa n. 30 kappaleen muovisäkeissä ilman pakkauksia, mutta nyt kun en mistään löytänyt, oli ostettava 10 kappaleen pakkaus - kukin lamppu omassa pahvilaatikossaan! Lienevät kuitenkin aika harmitonta kamaa - näitä on tehty niin kauan, että materiaalin ja energian suhteen valmistusprosessi on varmaan hiottu äärimmilleen. Kaatopaikalla lasi murenee ja metalli ruostuu pois. Kummempia myrkkyjä näissä ei taida olla. Ympäristön kannalta kestävyyteen vaikuttaa lähinnä laatu: muutaman kerran olen sortunut esim. halpoihin Ikean lamppuihin, jotka sammuvat järjestäen ennätysnopeasti. Laadusta vain ei koskaan tiedä - jossain palaa vuosikymmeniä vanha lamppu vielä täyttä päätä päivittäin.

Energiansäästölamput ovat mielestäni suurta huijausta. Niiden tekemiseen menee materiaa, energiaa ja myrkkyjä, eivätkä luvatut paloajat ainakaan oman kokemukseni mukaan pidä paikkaansa. Lisäksi ovat hajottuaan ikävää ongelmajätettä, josta on aina hankala päästä eroon. Ainakin lamppukauppoihin takaisin niitä on turha tyrkyttää. Ulkovaloihin ovat pienen sähkönkulutuksen takia omiaan, mutta sisällä täysin turhia, kun Suomessa pitää kuitenkin lämmittää sisätiloja 3/4 vuodesta.

Muutenkin sähkölaitteiden energialuokittelu on Suomen näkökulmasta aivan järjetöntä. Kun asuintaloja joka tapauksessa pitää lämmittää suurin osa vuodesta, niin sama kai se on, millä sen sähkön sisällä kuluttaa. Minä ainakin lämmitän mielummin valoilla, TV:llä ja läppärillä kuin pelkillä pattereilla. Miksi sähkölämmittimessäkin on joku energiamerkintä? Jos sen teho on 1000 W, niin se lämmittää 1000 W. Siksihän se hankitaan.

Lämpimissä maissa tilanne on täysin eri. Jos sisään tuodaan 100 W, niin sen siirtäminen ulos ilmastointilaitteella kuluttaa muistaakseni karkeasti 200 W - siis kolminkertainen kulutus. Eli jos siellä joutuisi asumaan, niin olisin kyllä erittäin tarkkana siitä, miten paljon sähköä sisälle päästetään!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home