12.4.06

Pohdintoja tavaran paljoudesta

Kummallista tämä materian hamstraaminen: ensin kaksi ihmistä perustaa omat kotinsa ja hankki pikku hiljaa kaiken tarvitsemansa ja ehkä aika lailla tarpeetontakin. Sitten muutetaan yhteen ja ruvetaan rakentamaan yhteistä kotia. Ylimääräisestä kamasta hankkiudutaan jollain tapaa eroon ja ruvetaan haalimaan kasaan yhdessä tarvittavaa ja yhdessäkin tarpeetonta tavaraa. Lapsia tulee, ja tavaran määrä kasvaa. Jossain vaiheessa lapset muuttavat pois ja aloittavat saman keräilyn taas lähes nollasta. Ja kun meistä aika jättää, on lapsilla taas riesana hankkiutua eroon kaikesta tästä, joka siihen mennessä on muodostunut heillekin tarpeettomaksi.

Vanha malli, jossa kolme sukupolvea asui samassa taloudessa ei siis itse asiassa ollutkaan pelkästään sosiaalinen ilmiö. Materian käytön kannalta ajateltuna se oli myös ekologisesti erittäin tehokasta!

3 Comments:

At 19:58, Anonymous Anonymous said...

Kyllä! Yhtä kuolinpesää ruotineena ja usein muuttaneena olen miettinyt samaa. Ylipäätään sitä pärjäisi vain muutamalla esineellä, jos hieman miettisi tarkemmin. Haaveilen kodista, jossa saisi ikään kuin aloittaa alusta todella askeettisesti. Eikö mitä, sen sijaan olemme hankkimassa mökkiä, jonne kipata ylimääräiset huonekalut ja astiat...

 
At 18:07, Blogger Tomi said...

Mökki on tosiaan perinteisesti toiminut hyvin 'yksityisenä kierrätyskeskuksena'. Eli kun jotain on hankittu, niin vanha on viety mökille - astiat, huonekalut jne., jopa keittiökalusteet. Vaan eipä taida tuokaan toimia enää noin. Ainakin kun sivusta katsoo nykyistä mökkirakentamista, niin kyllä sinne tilataan jo rakennusvaiheessa uudet Petra-keittiöt ja kodinkoneet.

 
At 12:01, Anonymous Anonymous said...

Olemme juuri näiden kysymysten äärellä suunnitellessamme mökkiä. Kodinkoneet ovat varmaan uusia, mutta huonekaluiksi tulee 1950-lukulaisia perintöesineitä, muun muassa laveri ja jalkalamppu. Suurempi ongelma kuitenkin on, kuinka saada talovalmistajat uskomaan, että todellakin haluamme ekologisia materiaaleja... "Yleensä"-ratkaisut ovat heille helpompia.

 

Post a Comment

<< Home