22.4.06

Akkuja vai paristoja - vai johtoja

Kamerasta loppui virta, joten siihen tarvittiin uusi lithium-paristo. Onneksi se on sentään vielä vanhaa kunnon filmiä käyttävä malli, joten tuolla pärjäillään taas muutamia vuosia. (Kumpikohan muuten on kestävämpi valinta - filimi vai digi?)

Muuten en oikein tiedä, onko kestävämpää käyttää akkuja vai paristoja? Tavalliset perusparistot lienevät jätteenä kohtuullisen ongelmattomia, eikä niiden valmistukseenkaan kai liity kovin erikoisia kuormituksia. Akuissa taas on ainakin raskasmetalleja, mutta jos ne kierrätetään asianmukaisesti, ei niiden pitäisi päästä luontoon. Eli jos akku jaksaa riittävän monia latauksia, se lienee kestävämpi vaihtoehto.

Sähkölaitteissa erilaiset ladattavat, johdottomat mallit tuntuvat järjestäen huonommilta kuin johdolliset imurit, silitysraudat, partakoneet, puutarhatyökalut jne. Akku vaikuttaa näissä olevan aina heikoin lenkki, ja tuntuu todella tympeältä hylätä koko laite, kun akku ei enää lataudu, eikä varaosia ole järkevästi saatavilla. Ja lisäksi tulee vielä jokaisen laitteen mukana riesaksi yksi uusi laturi - täydellisen hyödytön laitteen käyttöiän jälkeen, vaikka toimisi vielä hienosti. Akkupora lienee ainoita perusteltuja johdottomia laitteita.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home