20.12.06

Pahvia, kirjekuoria, postimerkkejä

Joulu tuli taas korttisirkuksineen. Jotenkin vuodesta toiseen tuntuu aina vain entistä merkityksettömämmältä tämä korttien lähetteleminen. Erityisen tarpeettomilta tuntuvat valmiit kortit, joihin kirjoitetaan vain nimet ja lähetetään kuoressa vastaanottajalle. Ja pakko on kuitenkin taas lähettää, kun 'aina ennenkin on lähetetty' tai 'kun niiltäkin tulee kuitenkin meille'. Tarpeettoman paperin kulutus ja kuljettelu ympäriinsä on valtavaa. Parhailta tuntuvat itse tehdyt kortit: vaikka niihin kulutetaan moninkertaisesti materiaaleja, on niistä saatu riemu moninkertainen peruskortteihin verrattuna.

Mikä olisi ekologisesti kestävä vaihtoehto tälle koko touhulle? Sähköposti ja tekstiviesti tuntuvat jotenkin mitättömiltä.

Toisaalta - ehkä koko touhulla ei pitäisi vaivata päätään, kun se kuitenkin tapahtuu vain kerran vuodessa...

3 Comments:

At 09:21, Anonymous Anonymous said...

Monelle on tullut myös mieleen laittaa edellisvuoden kortit kierrätykseen, esimerkiksi leikataan kortista kaunis kuva irti ja liimataan uudelle pohjalle. Onneksi kortit sentään ovat kartonkia, ajattele jos ne tehtäisiin järjestäänkin muovista!

 
At 11:50, Anonymous Anonymous said...

Löysin aikoinani kirpputorilta lasten joulupukille lähettämiä kortteja. Kortteja oli ympäri maailmaa. Ainakin yhtenä jouluna käytin noita kortteja omalla joulutervehdykselläni varustettuna. Itsetehdyissä korteissa (kuten muussakin joulukoristelussa) kannattaa käyttää luonnonmateriaaleja hyödyksi. Varsinkin tälläisena vähälumisena talvena erilaisia ruohovartisia kasveja on helppo kerätä metsistä.

 
At 21:38, Anonymous Anonymous said...

Olin töissä Helsingin postikeskuksessa jouluapulaisena pari viikkoa, joten näin koko joulukorttirumban. 95% saapuvista joulukorteista olivat tosiaan näitä valmiita kortteja, johon vain lätkäistään lähettäjän nimikirjoitus nurkkaan ja postimerkki päälle. Ympäristösuojelutieteen opiskelijana ja muutenkin hieman vihreämpänä kuluttajana se hirvitti ja ärsytti hieman. Koko homma tuntui aivan tarpeettomalta, sillä nämä valmiit kortit jättivät kylmiksi.

Tosiaan, joulun toivottelu on aina kaunista, mutta luulen että sen voisi tehdä paljon ekologisemmin, jolloin ympäristökuluja olisi vähemmän, sekä iloa vastaanottajalle enemmän hieman personaalisemmasta kortista. Myös itse askartelu ei ole kovin vaivalloista eikä kallista. Todellinen ekologisten vaikutusten vähentäminen minusta kuitenkin onnistuisi parhaiten sähköpostilla, joka on itsellä käytössä joulu ym. tervehdysten lähettämiseen.

Mutta hyvää joulua näin kaikille sähköisessä muodossa, ja kiitoksia kiinnostavasta blogista sekä kommenteista.

 

Post a Comment

<< Home