25.10.06

Uusi talvitakki

Kun se talvi sieltä taas toivottavasti kuitenkin tulee, niin piti pitkästä aikaa ostaa uusi talvitakki. Päädyin villakankaiseen, mutta valinta oli puhtaasti esteettinen, ei eettinen eikä ekologinen. Toisaalta Hesarissa hiljattain (Hinta & Laatu 4.10.2006) olleen jutun perusteella talvitakin materiaalilla ei juuri olekaan merkitystä ekologisen kestävyyden kannalta: kuormitus tulee värjäyksestä ja muusta jälkikäsittelystä sekä logistiikasta. Itse olisin kuvitellut, että kestävimpiä olisivat luonnonmateriaali (turkis, nahka, villa, puuvilla, untuva) ja pahimpia öljypohjaiset keinokuidut. Ilmeisesti näin ei sitten olekaan, vaikka selkeää kokonaiskuvaa oli jutun perusteella vaikea muodostaa.

Neljä vanhaa takkia päätyi samalla UFF:n kautta toivottavasti hyvään käyttöön. Eräskin jo lähes 10 vuotta vanha takki oli edelleen täydessä kuosissa - toivottavasti sille löytyy uusi omistaja, jolla ei ole sosiaalisia paineita esiintyä edes jollain tapaa ajanmukaisesti puettuna.

2 Comments:

At 11:48, Blogger Taviokuurna said...

En nähnyt Hesarin juttua, mutta olen usein kuullut, ettei ainakaan turkis ole mikään ekotuote. Lainaukset Animalian sivuilta:

"Vaikka vertailussa otetaan mukaan turkisraaka-aineen uusiutuvuus ja eräiden korvaavien materiaalien uusiutumattomuus, turkistuotannon aiheuttamat ympäristöongelmat ja energiankulutus nostavat turkistuotannon aiheuttamaa ympäristörasitusta selvästi. Suomessa kuluttaja-asiamies saikin turkisten "eko"-mainonnan loppumaan vuonna 1993."
"Yhdysvaltalaisen tutkijan Gregory H. Smithin tekemän tutkimuksen mukaan turkistarhalla tuotetuista turkiksista tehty vaate aiheuttaa lähes 70 kertaa suuremman energian- ja öljynkulutuksen kuin vastaava tekoturkisvaate."

Linkki:
http://www.animalia.fi/Default.aspx?tabid=1573

Mikähän olisi paras vaihtoehto? Kotimainen luomuvilla?

 
At 23:18, Blogger Tomi said...

Luomuvilla voisi olla hyvä valinta, jos sen kestävyyttä ei sitten pilata jatkokäsittelyillä tai turhalla logistiikalla. Hesarin juttu näyttäisi olevan täällä: http://www.hs.fi/arkisto/suojatut/artikkeli?id=HS20061004SI1AU019q8&free=talvitakki

Tosin minä en ainakaan sitä enää päässyt lukemaan, vaikka kuvittelin maksavani Hesarin rajattomasta lukuoikeudesta verkossa.

 

Post a Comment

<< Home