31.10.06

Pohdintoja pyykinpesusta

Pyykkiaineen valitseminen kaupassa on aina yhtä tuskaa: tuotteissa ei ole mitään vertailtavia eroja, ja valinta pitää tehdä pelkkien mainosten ja pakkausten luomien mielikuvien perusteella. Myös hintojen vertailu pulvereiden ja nesteiden välillä on mahdotonta - sen sijaan pitäisi tietää hinta per pesu.

Luulin tämän ongelman ratkenneen jo kertaalleen, kun naapuri tuli muutama vuosi sitten kaupittelemaan Golden Productsin pyykkiainetta. Vaikka ko. organisaatio kovasti epäilyttikin, oli helppoa valita tuo pulveri: sitä sai helposti ja läheltä (naapuri toi tarvittaessa), edes joku etäisesti tuttu suositteli sitä (joskin omista intresseistään), sillä oli (jopa ekologisesti) ylivertaisia ominaisuuksia - ja mikä parasta - se tuli yli vuodeksi riittävissä pakkauksissa. Muutaman vuoden käytön jälkeen huomattiin kuitenkin, että pyykki ei tullut enää puhtaaksi. Esim. trikoissa oli 60 asteen pesunkin jälkeen todella ummehtunut haju. Pesuainemerkin vaihtaminen auttoi tähän välittömästi.

Valinta oli edelleenkin yhtä vaikeaa. Tällä kertaan päädyin erityisesti mustalle pyykille suunnitellulle ainelle, koska se oli ainoa, joka erottui jollain tavalla muista, ja koska meillä mustaa pyykkiä pestään aika usein. Ikävä kyllä se oli nestemäistä, mistä aina tulee mieleen, että taas kuljetetaan turhaan vettä ympäriinsä.

Ekologisista lähtökohdista pesuainetta on vaikea valita, koska tietoa ei tunnu löytyvän mistään. Huuhteluaineen suhteen voisi ajatella, että kaikki ylimääräiset kemikaalit kuormittavat turhaan. Ja pesu 40 asteessa on varmaan parempi kuin 60 asteessa, kun suurin osa tuosta energiasta menee kuitenkin viemärin kautta harakoille. Hienoa muuten, että Helsingin Energia ottaa lämmön talteen myös jätevedestä!

4 Comments:

At 10:33, Anonymous Anonymous said...

Jos oikein haluaa ruveta ekoileen pyykinpesun kanssa voi testata "intialaisia pesupähkinöitä". Oma kohtaista kokemusta ei kyllä ole mutta vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta tuotteelta. Lisätietoa saa osoitteista:
www.maaemo.fi/pp_info.htm
ja
Marttojen sivuilta

 
At 10:43, Anonymous Anonymous said...

Ekokaupoista (esim. www.ruohonjuuri.fi ) saa suomalaisia ekologisia peruaineita kuten Ole Hyvä tai Elokuu. Ovat meillä toimineet hyvin, ovat tosin nestemäisiä, mutta saa ostaa pelkkää ainettakin omaan pulloon jos haluaa.

 
At 13:08, Blogger Tomi said...

Kas hienoa. Kiitoksia vinkeistä, pitänee tsekata molemmat.

 
At 01:16, Anonymous Anonymous said...

pesukone alkaa vuoden päästä haista, oli aine mikä tahansa. pese kerran 90 asteessa niin pyykkirummussa olevat bakteerit, jotka aiheuttavat hajun kuolevat.

 

Post a Comment

<< Home