12.11.06

Pohdintoja takuuajoista

Alle kuukauden ikäisen digiboksin kaukosäädin hajosi. Edellinen digiboksi oli hajotessaan alle kolme vuotta vanha. Neljä vuotta vanha PC rupesi uhkaavasti hajoilemaan. ADSL-reititin hajosi. Wlan-tukiasema hajosi... Siinä listaa viimeisen parin kuukauden sisällä hajonneista kodinkoneista, lähinnä elektroniikasta. Näistä ainoastaan digiboksin sai vielä korjattua. Uuden kaukosäätimen takuu oli sentään vielä voimassa, joten se vaihdettiin muitta mukinoitta uuteen. Ihmetyttää vain, miten kaikkien näiden laitteiden käyttöiät voivat olla näin naurettavia.

Hesarissa oli hiljattain yleisönosastolla kirjoitus, jossa ehdotettiin sitä, että tuotteen arvonlisävero määräytyisi sen takuuajan perusteella. Mielenkiintoinen ajatus! Parhaimmillaan tämä siis johtaisi siihen, että olisi mahdollista satsata vähän enemmän laatuun ilman, että hinta siitä nousisi. Vaikuttaa kannatettavalta lähestymistavalta, mutta en tiedä, onko tällaisen toteuttaminen realistista.

Ompelukoneet muuten muodostavat ilahduttavan poikkeuksen kodinkoneiden ikävertailussa: näillä näyttäisi olevan ihan kunnolliset markkinat vielä parinkymmenen vuoden iässä. Liekö sitten niin, että näissä laadun romahduttava halpatuonti ei ole vielä ehtinyt tänne asti.

Vastaavasti sain ällistyä muutama vuosi sitten ostaessani Hackmanin mehumaijan: kassalta lähtiessäni myyjä huikkasi vielä perääni, että sillä on sitten 20 vuoden takuu. Kerrassaan upeaa!

4 Comments:

At 02:26, Anonymous Anonymous said...

enemmän teknologiaa ja nippeliä
- tosiasia on se, että tämän päivän teknologia on herkempi tiputuksille ja kolhuille, kuin mummon vanha singer.
näin ainakin joku minulle väitti. jos hiukankin miettii mitä kaikkea joku uuden uusi digiboxi sisältää, voi ehkä jo hiukan ymmärtää.
harmmilista ja surkeaa, mutta loogista.

 
At 10:03, Blogger Tea said...

Hmm, arvonlisäverohan on kulutusvero ja vaikuttaisi vain kuluttajahintoihin, ei lainkaan tuotantokustannuksiin. Heikkolaatuisten tuotteiden kuluttajahintoja vain nostettaisiin lähemmäs korkealaatuisten tuotteiden tasoa.

 
At 22:33, Blogger Tomi said...

Jaa... eikö hyvälaatuisten tuotteiden kuluttajahintojen tippuminen kilpailukykyisiksi huonolaatuisten kanssa suuntaisi kulutusta niihin? Sehän olisi ekologisesti kestävämpää.

Tai sitten olen teknis-tekotaiteellisella pohjakoulutuksellani ymmärtänyt tästä talousmatematiikasta jotain väärin...

 
At 18:29, Anonymous Anonymous said...

Ompelukoneista... kyllähän itsellänikin oli vielä muutama vuosi sitten käytössä vuoden -69 mallia oleva Eva, ja hyvin toimi. Tekniikkainnostuksen myötä ostin sikakalliin Bernina virtuosan, josta jo vuoden kuluttua pamahti muistikortti, maksoi maltaita ja meinasin olla koneetta 3 vkoa kun osaa odoteltiin Sveitsistä... eli vanhat koneet on hyviä , mutta uudet? katellaan parinkymmenen vuoden päästä ...

 

Post a Comment

<< Home