19.5.06

Öljynsuodatin - ja pohdintoja lämmitysmuodoista

Öljypoltinmies kävi ruuvaamassa kattilan kylkeen Oilon Plus -suodatin- ja ilmanpoistolaitteen. Eli kun öljyä poltetaan, niin poltetaan sitten mahdollisimman tehokkaasti. Tällä pitäisi päästä eroon poltinta kiusanneista ilmakuplista.

Kestävää öljylämmitys ei missään nimessä ole. Järkevän hintainen öljy loppuu lähivuosina (ellei ole jo loppunut). Onneksi, sillä ilmakehä ei kestä enempää hiilidioksidia (jos nykyistäkään). Toisaalta ainakin tuon öljyn polttamisen hyötysuhde on kohdallaan: taloon jäänee ainakin 90 % koko energiasta. Eli mielummin lämmitän tällä kuin öljyä tai hiiltä polttavassa höyryturbiinivoimalassa tuotetulla sähköllä, jolloin hyötysuhde jää varmasti alle 50 %:n. Yhdistetty lämmöntuotanto tietysti parantaa tilannetta silloin ja siellä, missä se on mahdollista.

Lämpöpumppu voisi olla hyvä ratkaisu. Tosin sekin ottanee puolet energiasta sähköverkosta, jolloin siihen sisältyy sama tehottoman sähköntuotannon ongelma. Sitä paitsi maalämpöpumpun asentaminen vaatisi käytännössä myös pattereiden vaihtamisen toisenlaisiin. Ilmalämpöpumppu sen sijaan voisi toimia öljyn rinnalla, eikä vaatisi kohtuuttomia investointeja. Aurinko öljyn rinnalla voisi olla toinen järkevä vaihtoehto, mutta en oikein tiedä, saadaanko siitä vastaavaa hyötyä.

Hake tai pelletti tuntuisi kestävimmältä vaihtoehdolta, jos lämmityksen haluaa automatisoida. Järjestelmät tosin ovat monimutkaisia: tekniikkaa ja liikkuvia osia on paljon, eikä pelletin tuotantoprosessikaan taida olla kuljetuksineen ihan kevyimmästä päästä. Jos olisi järkevä mahdollisuus, saattaisin kuitenkin kallistua pelletin kannalle.

Lähinnähän nämä ovat kuitenkin uudisrakentajan mietittäviä asioita. Se, joka ostaa vanhan talon, saa aika pitkälle tyytyä edellisten asukkaiden tekemiin valintoihin: raha ohjaa muutoshetkellä valintaa, eikä useiden kymmenien vuosien takaisinmaksuaika kannusta suuriin ympäristöuhrauksiin.

1 Comments:

At 19:44, Blogger Vapaaherra said...

Isäni asensi 80-luvun alussa maalämmön ja on kyllä ollut pioneerivalintaansa tyytyväinen. Itse varmasti laittaisin saman, jos omakotitaloa rakentaisin. Toki se on varmaan tuollaiseen vanhaan taloon aika iso remontti. Mutta öljy on tosiaan kyllä varmasti tulevaisuudessa aika kallis vaihtoehto.

 

Post a Comment

<< Home