15.6.07

Pohdintoja matkailun kestävydestä

Viikko bulgarialaisessa lomakohteessa sai miettimään matkailun kesävyyttä:

- Lentäminen ei ainakaan ole kestävä tapa liikkua. Ihmetyttää suorastaan, miten lentöyhtiöt tekevät vuosikymmeniksi eteenpäin hurjia investointeja uuteen kalustoon uskoen lentoliikenteen jatkuvaan kasvuun. Jossain vaiheessa tulee (toivottavasti) väkisinkin jotain rajoituksia kerosiinin käyttöön. Ja jos se käy liian kalliiksi, ei lentoliikenteellä taida olla kovin paljoa korvaavia energiamuotoja tarjolla.

- Hotellin energiankäyttö on aika uskomatonta: joka puolella on erilaisia sähkölaitteita lämmittämässä entisestään kuumaa sisätilaa samaan aikaan, kun sadat ilmastointilaitteet puskevat lämpöä ulos. Aurinkoenergian käytöstä esim. veden lämmittämiseen ei ole merkkiäkään, vaikka olosuhteet voisivat siihen mitä otollisimmat. Tai tuulisella paikalla voisi kuvitella hotellin saavan itsensä lähes omavaraiseksi energian suhteen muutamalla pienellä tuulivoimalalla. Turistit kuitenkin vaativat entistä suurempia viileitä huoneita, loputtomasti kuumaa vettä ja lämmitetyt uima-altaat.

- Sen enempää hotelli kuin matkatoimistokaan ei viittaa ympäristöasioihin sanallakaan. Ainoa maininta ympäristöstä on vessassa oleva ohje jättää pyyhkeet lattialle, mikäli haluaa ne pestäviksi. Tämäkin on jotenkin käsittämätön asia: jollain on saatu lobattua sama käytäntö maailman jokaiseen hotelliin, vaikka säästö pesuvedessä ja pesuaineiden tuomassa kuormituksessa tuntuu marginaaliselta. Eikö samalla satsauksella olisi saatu aikaan jotain paljon merkittävämpääkin? Onneksi tässä hotellissa sentään oli parvekkeen oven avautuessa pois kytkeytyvä ilmastointi sekä liiketunnistimella varustetut valot yhteisissä WC-tiloissa.

- All inclusive -meininki ajaa ruuan ja juoman ylikulutuksen äärimmilleen: annokset ovat valtavia ja hukkaankin menee uskomattomia määriä ruokaa. Onneksi tuolla sen sentään vielä voinee syöttää kanoille ja vuohille.

Onkohan tähän kaikkeen tulossa muutos jossain vaiheessa? Rupeavatko turistit olemaan valmiita maksamaan ekstraa ympäristömerkeistä vai alkavatko erilaiset haittaverot yms. joskus nostaa täysin välinpitämättömien kohteiden hintoja?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home