17.7.06

Uusi auto ja pohdintoja hiilidioksidipäästöistä

Edellisestä leasingista meni sopimus umpeen, joten piti hommata sen tilalle perheelle kakkosauto. Päädyin vuoden 2000 1,4-litraiseen. Ekotekoa tästä on vaikea tehdä, mutta voi kai yrittää valita mahdollisimman vähän bensaa vievän mallin (ja ajotavan) ja ajaa mahdollisimman vähän. Kestävyyden kannalta ei ole kai paljoa merkitystä sillä, ostaako uuden vai käytetyn (paitsi taloudellisen kestävyyden...)

Ihmetyttää tuo, kun autoista ilmeisesti pitää nykyään merkitä näkyville hiilidioksidipäästöt, g/km. Eikö tämä ole suorassa suhteessa kulutuksen kanssa? Eli jos poltetaan 5 litraa bensaa, niin eiköhän koko bensan hiili tule poltettua ulos ja siis muutu hiilidioksidiksi. Tässä ei luulisi eri moottoreissa olevan eroa, ellei joku sitten jätä osan polttamatta.

Tein pienen laskelman ja vertasin muutaman Volkswagenin ja Toyotan mallin ilmoitettuja hiilidioksidipäästöjä suhteessa keskikulutukseen. Tulos bensakoneille oli merkistä ja moottorin koosta riippuen 23,7-24,1 g/l. Dieselkoneille päästöt olivat 26,1-27,0 g/l, eli dieselissä lienee sitten vähän enemmän hiiltä litrassa. Eli ei juuri eroja, joten noiden ilmoittaminen on aika tyhjänpäiväistä...

Labels:

2 Comments:

At 09:59, Blogger Vapaaherra said...

Nythän oli juuri lehdessä juttua aiheesta. Joku tutkimus totesi, että hiilidioksidipäästöt ovat itse asiassa vain nousseet viimeaikoina, vaikka autojen moottorit ovatkin periaatteessa vähempipäästöisempiä kuin ennen. Tämä johtuu siitä, että ihmiset ostavat (parempi tulotaso) isompia diesel-moottoreita, jotka sitten tietysti saastuttavat enemmän.

 
At 20:40, Blogger Tomi said...

Jep, kehitys on ihan järjetöntä. Mutta kun noi hiilidioksidipäästöt on kuitenkin suorassa suhteessa fossiilisten polttoaineiden käyttöön, niin eikö riittäisi, että mittaamisen sijasta tilastoitaisi käytetyn polttoaineen määrä.

Sekin on kummallinen kehityssuunta, että ison maasturin pitäisi kiihtyä samalla tavalla kuin urheilullisen pikkuauton. Eikö se nyt ole selvä, että painava auto lähtee hitaammin. Miksi siihen sitten pitää vastaavasti laittaa niin iso moottori. No, käyttäjät äänestävät lompakollaan. Kunnon haittavero suoraan polttoaineeseen muuttaisi varmaan tilannetta.

Mutta sen hoksasin, että itse asiassa noiden autojen hiilidioksidipäästöjen ilmoittamiseen liittyy yksi ihan korvaamattoman hyvä asia: se on varmaan monille ensimmäinen paikka, missä edes kuullaan koko hiilidioksidiongelmasta mitään!

Tässä on muuten hyvä saitti, vaikka ilmeisesti onkin tehty vain leffan promoamiseksi: http://www.sonyclassics.com/whokilledtheelectriccar/

 

Post a Comment

<< Home