17.3.06

Kone pesee astiat

Tiskikoneella ei tiskata ilman ainetta, joten jos haluaa käyttää konetta, niin tiskiainetta on hommattava. Kaupassa kamaa on kolmessa eri muodossa: pulverina, nesteenä ja tabletteina. Muita eroja eri merkkien välillä on maallikon mahdotonta huomata, joten valinta perustuu hintaan tai brandiin (toisessa on 500 % parempi rasvanirrotuskyky kuin toisessa). Tuoteselosteesta ei juuri paljoa pysty ymmärtämään. Hintojen vertailu taas on mahdotonta, kun yhdessä on grammoja, toisessa millilitroja ja kolmannessa kappaleita. Maallikkona tuntuisi, että jos ostaa nestettä, kuljetuttaa samalla myös vettä ympäriinsä. Kyseenalaisia, kaikin puolin kuormittavia kemikaaleja nuo aineet lienevät joka tapuksessa.

Tabletin ongelmana on se, että sen koko on vakio. Itse annosteltavien aineiden kanssa voi ainakin kuvitella käyttävänsä vähemmän, jos kone on vajaa tai astiat vähemmän likaisia. Tai niin kuin meillä: jos kone on 45-senttinen eikä täysikokoinen. Eli valitsen pulverin. Onneksi sitä saa nykyään täyttöpakkauksena pelkässä pussissa.

Löytyisiköhän jostain lisätietoja käsin tiskaamisen kestävyydestä koneeseen verrattuna? Parasta kai olisi vähentää tiskin määrää - käyttää samaa vesilasia useamman kerran ja samaa teekuppia illalla ja aamulla. Vaikka vähän tyhmältä tuntuukin.

Nykyiset tiskikoneet on muuten selvästi suunniteltu muualle kuin Suomen markkinoille: koko pesuun käytetään vettä tuskin ämpärillistä - vastapainoksi koneellista hölvätäänkin sitten kolmatta tuntia. Suomessa ainakaan konetiskin kestävyyden ei luulisi olevan veden käytöstä kiinni. Toisaalta, mitä vähemmän vettä käytetään, sitä vähemmän energiaa pusketaan kuumana vetenä viemärin kautta harakoille.

1 Comments:

At 17:21, Blogger Vapaaherra said...

Ihmettelin juuri itsekin ostaessani astianpesuainetta noita erilaisia purkkeja ja tyyppejä. Ostan yleensä aina halvinta pulveria (tänään kaupan Daily-halpamerkkiä) ja hyvin on astiat kone pessyt.

 

Post a Comment

<< Home