21.5.07

Kestävää energiataloutta

Tulipa käytyä höyläytämässä kasa lattialautoja Itä-Suomessa. Höylä toimi upeassa vanhassa myllyssä, ja jossain vaiheessa kävi ilmi, että siinä, missä aikanaan pyöri myllynkivi, pyörii nyt sähkögeneraattori. Parasta asiassa on se, että sen sähkön, joka ei mene höylän pyörittämiseen, saa myytyä sähköverkkoon!

Lisää tällaista! Suomi on täynnä koskia, jotka voitaisi helposti valjastaa sähkön tuotantoon yksityishenkilöiden voimin. Eipä tarvittaisi kuudetta ydinvoimalaa, jos tällaista toimintaa tuettaisi paremmin. Sama pätee tuulivoimaan: tarjolla pitäisi olla helposti käyttöönotettavia pieniä tuulivoimaloita sekä selkeä malli sille, miten tuotetun sähkön saa myytyä verkkoon.

Itse lattialautojen kanssa tuli ehkä säästettyä muutama hiilidioksidikilo, kun ei tarvinnut kuljetella niitä ympäri Suomea. Pitäisiköhän vanhat laudat itse asiassa polttamisen sijasta sulloa johonkin varastoon. Tulisi ainakin muutama kilo hiiltä taas pidettyä pois ilmakehästä häiriköimästä...

1 Comments:

At 11:40, Anonymous Anonymous said...

Nythän ongelma pienten sähköntuottajien kannalta on se, että sähkön saa myydä vain Fortumille ja hintakin on valmiiksi määrätty. Pieni tuottaja ei siis voi myydä sähköä edes naapureilleen.

 

Post a Comment

<< Home